Alkoholfria alternativ på framväxt
Få kan ha missat att försäljningen av alkoholhaltiga drycker minskat under senare år. Trenden är tydlig inte minst hos yngre konsumenter. Att kunna erbjuda alkoholfria alternativ på krogen blir allt mer självklart för att inte säga en nödvändighet på krogen. Vinparaden har kollat läget med Emma Ramirez, restaurangchef och sommelier på Frö Restaurang i Sälen.
Hur många av gästerna väljer alkoholfritt dryckespaket?
– Jag skulle säga att cirka 30 procent dricker alkoholfritt hos oss. Vi har både ett helt alkoholfritt paket men även ett mixat paket med hälften vin och hälften alkoholfritt och det är vårt absolut populäraste dryckespaket. Jag tycker att fler och fler väljer alkoholfritt eller låg-alkohol. Det sker av olika personliga anledningar men hos oss även för att vi har ett så välgjort paket. Så arbetet lönar sig.
Hur matchar ni alkoholfria drycker med maten? Skiljer det sig mot drycker med alkohol?
– Jag tycker personligen att det är viktigt att drycken inte är för söt. Vi använder ofta fermenteringsjuicer, örter, reducerade kok på till exempel grenar, blad och bär med tjockt skal för att få in till exempel tanniner, beska och sälta i dryckerna. Sen är det väldigt kul att experimentera med olika temperaturer också, som att ha ett varmt te till exempel. Jag tycker att munkänslan är viktig när man jobbar alkoholfritt så att inte allt bara känns som att dricka fruktjuice. I vinväg behöver vi ju leta efter något som redan finns, men i våra alkoholfria drycker kan vi själva skapa det vi är ute efter baserat på råvarorna vi plockat. Det öppnar upp för kreativitet på ett helt annat sätt än vin.
Vilka trender ser du inom alkoholfria alternativ i restaurangbranschen?
– Jag ser mer och mer som är gjort med svamp, vilket jag tycker är väldigt intressant. Sedan finns det några riktigt bra bärdrycker nu för tiden; det känns som att kvaliteten verkligen har gått upp där. Det blir allt vanligare att man väljer att dricka alkoholfritt om det finns bra alternativ – inte bara för att man behöver köra bil till exempel. Det är ett aktivt val helt enkelt.
Kan alkoholfritt vin idag ersätta ”vanligt” vin?
– Jag har tyvärr inte provat något alkoholfritt vin som håller lika hög standard som ett vanligt vin. Sen provar jag ju inte jättemycket eftersom vi inte har behov av att jobba med det på Frö. Men jag tycker inte att det känns så spännande att köpa alkoholfritt vin, precis som att jag inte skulle köpa en vegetarisk biff eller korv. Men jag äter gärna vegetariskt och väljer ofta alkoholfria drycker när jag går ut, speciellt om de görs in-house.