Kampen för syrah – norr om norra Rhône
Förutsättningarna för att odla den sent mognande och värmeälskande syrahdruvan i Tyskland borde inte vara helt optimala. Men paret Hanspeter och Edel Ziereisen blev bitna av vinerna från norra Rhône och var först med att odla druvan i tyska Baden.
Foto: Weingut Ziereisen. Efter en blindprovning snöade Hanspeter och Edel Ziereisen in på syrah med franska drag.
– Hade jag vetat vilken horribel druva syrah är hade jag aldrig planterat den. Pinot noir är svårodlad men syrah är värre, säger Hanspeter Ziereisen med ett digitalt ekande skratt när vi samtalar över zoom i mitten av juli.
Han ska snart förklara varför, men låt oss först backa bandet. Platsen är Efringen-Kirchen i sydvästra hörnet av Baden, ett stenkast från gränsen mot både Schweiz och Frankrike. Här har släkten Ziereisen i generationer odlat grönsaker och frukt. Hanspeter, ursprungligen snickare till yrket, beslutar 1993 att fokusera familjens verksamhet till vinodling och egen produktion av vin.
Han och frun Edel satsar framför allt på pinot noir. Eftersom Bourgogne är förebilden skriver de pinot noir på flaskornas etiketter och inte spätburgunder, druvans tyska namn.
Vid den här tiden är efterfrågan på tysk pinot noir ännu i sin linda, så paret Ziereisen vill bredda sig med ytterligare en druva för rött vin.
– Vi tänkte först på sangiovese men kom fram till att det inte riktigt fungerar i en tysk kontext. Merlot var på tal, men jag tycker det är en tråkig druva som världen inte behöver mer av. En vän föreslog syrah, men vi var tveksamma. På den tiden kände vi egentligen bara till shiraz från nya världen, berättar Hanspeter.
Vännen anordnar en blindprovning med syrah från både nya världen och Frankrike. När turen kommer till ett glas med vin från Jean-Louis Chave i norra Rhône är saken avgjord. Det är något sånt här de vill försöka uppnå i Baden. Svalodlad syrah från Hermitage och Côte-Rôtie blir de ambitiösa riktmärkena.
Efterforskningar visade att växtplatsen i Baden inte är helt olik den i norra Rhône. Så år 1999 började Hanspeter plantera syrah i ett av hans bästa vingårdslägen. Han var därmed hack i häl på Werner Knipser i Pfalz som några år innan var först med att introducera druvan i Tyskland.
Första årgången av Ziereisens syrah skördades 2003 och senare vid ett möte med ett gäng vinskribenter i London visade de upp årgångarna 2003 och 2004.
– En journalist avfärdade våra viner som odrickbara. Men på plats fanns också en viss Jancis Robinson som gillade vår syrah och särskilt den svala årgången 2004. Hon skrev uppskattande ord i en artikel i Financial Times, vilket betydde mycket för oss och fick intresset för tysk syrah att börja växa.
Åter till vårt zoom-möte och frågan om varför syrah är en så knepig druva. Hanspeter förklarar att syrah är känslig för fukt och lätt utvecklar botrytis. Lite nederbörd är okej, men flera dagars ihållande regn vid skördetid kan ställa till med rejäl skada. Dessutom växer de unga plantorna snabbt – och ger lätt ett alltför omfattande lövverk samt för stora skördeuttag.
– Vi har lärt oss mycket på vägen. För fem år sen började vi beskära försiktigare samt bytte från cordon- till guyot-uppbindning för att få vinrankorna att växa långsammare. Vi sådde också ett sorts gräs mellan raderna som konkurrerar om vatten med rankorna. Klasarna och druvorna har därefter blivit mindre för varje år, vilket är idealiskt.
Även arbetet i vinkällaren har förändrats. De första årgångarna var fylligare i en mer internationell stil. Efter ett besök hos ikoniska Domaine Pierre Gonon i Saint Joseph blev paret Ziereisen inspirerade till att använda upp till 50 procent hela klasar vid jäsningen. Det ger fräschör och fokus till vinet menar Hanspeter. När det gäller fat har han kommit fram till att ungefär 50/50 ny och gammal ek är en optimal ratio. Syrah behöver mer ny ek än pinot noir är hans slutsats.
Vårt samtal sker innan de förödande översvämningarna i slutet av juli ska drabba nordvästra Tyskland och i synnerhet den vinproducerande Ahr-dalen. Klimatförändringen och dess effekter på vinframställning är ett ämne som numera nästan alltid kommer upp vid samtal med vinmakare. Baden har varma somrar och kalla vintrar förklarar Hanspeter och sedan 1980-talet har det sällan varit svårt att uppnå druvmognad vid skörd. Klimatet är gynnsamt för både syrah och pinot noir.
– Det som är nytt är extremväder i form av korta men intensiva värmeböljor, skyfall eller till och med hagel som tidigare varit ovanligt i det här området. Så vi behöver vara på tårna, särskilt vid skördetid. Vi skördar hellre lite för tidigt än sent, säger han.
Syrah står fortfarande för en försvinnande del av tysk vinproduktion. Enligt den senaste statistiken från vinorganisationen VDP rör det sig om cirka 80 hektar från framför allt regionerna Baden och Pfalz, men också i mindre omfattning i Mosel, Rheinhessen och Württemberg. Arealen växer stadigt, bara i Baden finns det nu ett 15-tal odlare av syrah, enligt Hanspeter.
Ziereisen har i dag två hektar planterade med syrah och i år hyr de även en vingård med yngre vinrankor för att kunna öka produktionen. Gestad är deras instegsvin medan Jaspis är prestigecuvéen från 20-åriga stockar. Hanspeter berättar även upprymt om ett litet och mycket brant läge där de experimenterar med ett tredje vin.
– Första årgången är från 2018 och vi har testat med 100 procent hela klasar vid jäsningen som sker i öppna fat. Resultatet blev ett grönt, blommigt vin med låg alkohol. Vi planerar att släppa 600 flaskor till försäljning om två år. Om det blir några flaskor kvar då vill säga, det är så gott att vi dricker någon flaska varje vecka, säger Hanspeter med glimten i ögat.
Kärleken till den horribla druvan syrah går inte att ta miste på.
Ursprungligen publicerad i Törst nr 10